Categories
Uncategorized

Načini polaganja parketa

Najpogostejši način polaganja parketa je tako imenovana ribja kost. Drugi načini polaganja parketa pa so bordure, kant parket ter različne vrste mozaičnega polaganja parketa.

Montaža parketa

Trik, ki zagotavlja, da je vaš parket pravilno nameščen, da izgleda lepo in da je kakovostno nameščen, je ta, da najamete izkušene polagalce talnih oblog, ki jih lahko najdete na floor-experts.si, kjer vam poleg prodaje nudijo tudi polaganje.

Toda, ker sam najem delavcev za polaganje parketa bistveno poveča ceno, se veliko posameznikov odloči, da bodo sami položili parket.

Če se odločite za ta korak, upoštevajte, da:

Parket postavite na trdno, suho in stabilno površino brez poškodb ali vlage v prostoru.
Betonsko podlago je treba impregnirati.
Preden postavite parket, opravite vsa keramična, vodovodna dela.
Priporočljivo je, da prostor v katerega boste polagali parket, izpraznite vsaj dan ali dva prej, da lahko prilagodite še določene detajle pri polaganju parketa.

Izbira lepila je prav tako pomembna – v ospredje pridejo tukaj predvsem enokomponentna in dvokomponentna lepila. Izbrana in kakovostna lepila nimajo intenzivnega vonja, zaradi česar posledično ni treba dlje časa zračiti prostor, da se znebite vonja.
Med steno in parketom se priporoča, da upoštevate vsaj približno 12 mm prostora, ki bo napolnjen s parketom, ki bo prilagojen prostoru, in plutovinastim trakom, skozi katerega bodo nameščeni profili.

Postopek vgradnje parketa je sledeči

Vgradnja parketa

Vgradnja parketa se začne tako, da brez lepila postavite parket na tla na podlagi izbrane vrste polaganja parketa – polaganje v videzu ladijskega poda, polaganje v videzu ribje kosti… Pri tem ne pozabite pustiti praznega prostora 12 mm – to lahko storite s pomočjo vrvi.
Če ste zadovoljni s postavitvijo talnih oblog, temu primerno označite položaj.Lepilo prilagodite površini z lopatico.
Pri postavljanju oblog pritisnite na zgornjo površino, ne premikajte se na površini.Lepilo nanesite postopoma.
Če se v prostoru, za katerega boste morali rezati parket, nahajajo vogali, je priporočljivo izdelati model teh vogalov na kosu kartona.
Kraj ulitkov postavite na konec, jih pritrdite ali privijte na steno.
Dodatni nasveti: Prvovrstni parket, enotne brezbarvne barve ter sijajne talne obloge lahko izgledajo kot laminat. Trik, ki ga arhitekti in oblikovalci uporabljajo, kadar želijo doseči edinstven izgled tal, je kombinacija parketa različnih razredov.

Vzdrževanje parketa
Velika prednost parketa v primerjavi z drugimi vrstami talnih oblog je enostavno vzdrževanje. Lahko pometate, posesate ali obrišite tla.

Le pri brisanju tal je potrebno paziti, da jih ne brišete s premokro krpo, ker preveč vlage lahko poškoduje tla. Večjo količino vode na parketu je treba čim prej pobrisati s suho krpo. Parketna tla, ki so lakirana, se lahko začnejo čistiti en mesec po polaganju.

Če želite dodatno zaščito parketa pred pohištvom, je priporočljivo pod pohištvom postaviti kose klobučevine. Parketna tla z oljno oblogo je treba redno osveževati (na vsaki dve do štiri leta), parket pa se tako vsakokrat blešči.

Vzdrževanje parketa ni problematično, saj obstaja več namenskih sredstev, in če uporabljate raje domača čistila, se izogibajte kisa ter čistil, ki vsebuje kisline.

Prav tako ni odveč nasvet, da če imate parket, da postavite pred vhodnimi vrati preprogo – tako lahko pred vstopom v prostor, očistite čevlje in tako preprečite razne poškodbe parketa – npr. poškodbe parketa s peskom na čevljih, s čemer lahko popraskate parket.

Najboljši parket
Univerzalnega odgovora na to vprašanje žal ni, izbira je odvisna od posameznika do posameznika. Kot smo že omenili, obstajajo bolj in manj kakovostni parketi, vendar si morate prilagoditi izbiro parketa glede na vaše navade, glede na način življenja, števila prebivalcev v gospodinjstvu..

Na primer, bambusov parket je dober za območja, kjer je več vlage ali za ljudi, ki trpijo zaradi alergij.
Če imate hišne ljubljenčke, majhne otroke in nosite čevlje doma, potem je bolj primerna izbira oljnat parket, ker je bolj odporen.

Parket z matiranim učinkom je bolj odporen na praske.
Parket s sijočim učinkom lepše odbija svetlobo, in so zato boljša izbira za majhne in temne prostore.

Barva, način ujemanja in vrsta lesa sta že stvar vaše osebne izbire.

Glede na pogostost uporabe lahko kot najboljši parket na našem območju izpostavimo hrastov parket. Ima dobre lastnosti glede na moč, odpornost in trajnost. Ne smemo prezreti dejstva, da je hrast domača vrsta lesa.

Hrast kot parketu izgleda lepo, njegov videz ali barvo pa lahko spremenite, da je svetlejša ali temnejša. Posebno priljubljen je beljen hrast, ki na tem območju prinaša skandinavski slog.

Najcenejši parket

Cena parketa se izračuna na kvadratni meter, poleg tega pa je tudi cena lepila, impregnacijskega sredstva vključena v skupne stroške. Cene se gibljejo od mesta do mesta, od podjetja do podjetja in mojstrov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *